Zrušme povinnou školní docházku!

3. 04. 2017 20:02:33
V 21. století jsme svědky mnoha anomálií a anachronismů. Nechme stranou únavné a dechberoucí debaty na téma, zda bylo dříve vejce či slepice, potažmo omeleta, a pojďme se podívat na současné vnímání vzdělávání.

Škola základ života

Snad žádná z oblastí lidské činnosti se v poslední době nedočkala tak masivní masáže jako právě vzdělávání, resp. zamýšlení se nad funkcí školy a její zakotvení v současném, tak měnícím se světě. Shrňme si názory a stanoviska obou nesmiřitelných táborů - jedni tvrdí, že škola má vzdělávat, učitel je nadevše a žák s rodiči mají být rádi, že je vůbec někdo vzdělává (za tak mrzký peníz, že). Druzí by nejraději přetvořili školu na jakousi diskusní platformu, kde jsou si všichni rovni, mají se rádi a taktéž vize a cíle jsou stejné.

V obou případech tvoří rodiče žáků jen jakýsi kompars, který vše zpovzdálí sleduje, popřípadě platí. Oplátkou požadují hotový produkt (rozuměj vzdělaného a úspěšného jedince), jakákoliv překážka či problém ve vzdělávacím procesu je spojen s nelibostí, údivem, jak to že to není dle jejich představ (a také dle všudypřítomné mediální smršti o úspěšném budoucím světě).

Tradice vs. racionalita

Historie vzdělávání nám mimo jiné ukazuje, že proces edukace je proces neustále se měnící, byť v delším časovém horizontu, než na jaký jsme zvyklí - neštěstí naší doby je snaha mít všechno hned a pokud možno za co nejméně námahy. Kvantita je výš než kvalita. Navrch mají různorodé filozofické konstrukty a ideje bez jakýchkoliv opor. Čím více podaných projektů, tím lepší rating. Ano, to je česká škola. Lpění na dogmatech, tradicích, neochota k radikálním a prospěšným změnám na všech stupních vzdělávací soustavy jsou příčinou toho, že všichni zúčastnění jsou v lepším případě na rozpacích, v horším frustrováni, ba i deprivováni.

Metoda ZSR

Diskuse nad neutěšeným stavem české školské soustavy je evergreenem, který kulminuje zhruba dva tři měsíce před volbami. Samotná diskuse zatím nenabídla relevantní a rychlé řešení, spíše se jen záplatuje, kde se dá. České školství připomíná naši páteřní komunikaci D1. Zastaralé, po úsecích bez rozmyslu plátované, abychom se ve finále dozvěděli, že za utracené prostředky a námahu šlo postavit lepší, modernější komunikaci kousek vedle. Zdravý Selský Rozum by mohlo být motto (povinné) na každém nepopsaném papíru, na který hodlají moudří a ještě moudřejší házet svá moudra. Metoda ZSR by měla býti povinně vyučována již od předškolního vzdělávání a povinná maturita by ji taktéž neminula.

Krok první - zrušme povinnou školní docházku

Prvním krokem ke světlejším zítřkům budiž ne multikulti či naopak vypjaté a směšné národovectví, ale prosté zrušení povinné školní docházky. Se všemi důsledky z toho pramenícími. Nabízejme vzdělávání skutečně jen těm, kdo o něj stojí a kteří ho využijí ve prospěch společnosti. Nabízejme vzdělání jako produkt, jako bonus, který není samozřejmostí. Jen tak si nakonec samotného vzdělání (a těch co vzdělávají) budeme vážit. Pokud vám idea zrušení povinné školní docházky přijde příliš smělá, revoluční, směšná či nereálná, vězte že se o tomto způsobu nápravy (nejen) edukace lze dočíst v knize Ezry J. Mishana Spor o ekonomický růst z roku 1977. Vřele doporučuji. Záživné čtení.

Autor: Jaroslav Franc | pondělí 3.4.2017 20:02 | karma článku: 15.14 | přečteno: 925x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 196 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 966
Povoláním jsem historik, v současnosti působím v oblasti vzdělávání a muzejnictví.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...