Jaroslav Franc

Mám handicap! To se mám, že?

13. 09. 2011 15:00:25
Alespoň toto si určitě myslí naši volení zástupci ve Výboru pro zdravotnictví v Poslanecké sněmovně a téměř určitě ministr zdravotnictví Heger. O co jde? Nedávno jsem měl možnost porovnat dva dokumenty. První se týkal návrhu změn v příspěvcích od zdravotních pojišťoven na pořízení kompenzačních pomůcek u neslyšících (kochleární implantáty) a nedoslýchavých (sluchadla).

Chudým brát, bohatým dávat...

Navrhované změny se týkaly zvýšení spoluúčasti zdravotních pojišťoven na pořízení těchto nezbytných pomůcek především pro cílovou skupinu studujících (do 26 let, s řádným potvrzením o studiu). Zvýšení spoluúčasti ze strany zdravotních pojišťoven má racionální základ – v době rušení všelijakých sociálních výhod (ZTP, příspěvky) mají obecně zdravotně znevýhodnění spoluobčané hlouběji do kapsy. I přesto, že navrhované změny nebyly nijak drastické, nebyly nakonec, jak vyplývá z usnesení Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny ze dne 25. srpna 2011, akceptovány. Ba naopak, někde byly již dřívější úhrady ze systému veřejného zdravotního pojištění u kompenzačních pomůcek ještě sníženy! Snahy odborníků jak z organizací typu Federace rodičů a přátel sluchově postižených či Sdružení uživatelů kochleárních implantátu tak i Centra služeb pro sluchově postižené a odborníků z řad foniatrů, pediatrů a logopedů, přišly vniveč. Tento druhý dokument jasně ukazuje vládní politiku v jejím skutečném světle. Argument Výboru pro zdravotnictví, že neexistuje dostatečná podpora odborné veřejnosti pro plánované změny k lepšímu, by byl vcelku úsměvný, kdyby se nejednalo o tak závažnou problematiku. Máme smůlu, v parlamentu (až na pár výjimek) sedí Neználci a Brouci Pytlíkové. Ano, škrtejme a šetřeme, ale tam kde nalezneme co nejmenší odpor! U zdravotně postižených...to je současné heslo a zaklínadlo odpovědných činitelů. Ve světle chystaného obřího ekotendru se zaklínání nutností šetřit jeví jako výsměch – již před časem Transparency International (to je ta organizace, kterou naši páni politici i úředníci moc nemusí) avizovala předražení a možné korupční jednání... a nyní mi zkuste něco povídat o nutnosti šetřit!

Přemýšlení bolí...

V případě pořízení kvalitních sluchadel a kochleárních implantátů se zvyšuje pravděpodobnost úspěšné sociální integrace takto postiženého jedince – a tím i koneckonců stoupne i jeho ekonomický přínos. Bude mít kvalitnější práci, vyšší příjmy a tím i více odvede. Zdá se však, že tuto elementární skutečnost nechtějí vzít naši volení zástupci tvrdošíjně na vědomí. Asi je jim milejší dále nesmyslně utrácet a naopak šetřit tam, kde se to setká s nejmenší možností obrany a odporu. A také zůstává otázkou, jakou roli sehrála mocná lobby zdravotních pojišťoven kuloárech Poslanecké sněmovny...

Proto vyzývám jak ministra Hegera tak i odpovědné poslance ve Výboru pro zdravotnictví k nápravě této pro Českou republiku nelichotivé situace, která nás řadí v péči o zdravotně znevýhodněné spoluobčany mezi státy na východ od našich hranic!

Autor: Jaroslav Franc | karma: 19.95 | přečteno: 1887 ×
Poslední články autora