Hic sunt leones

Hic sunt leones - tam žijí lvi, je poměrně známé označení pro oblast neprozkoumanou, nebezpečnou a barbarskou. Ze celospolečenské diskuse mám pocit, že ona bájná a nebezpečná země leží na západ od našich hranic.

V oné nebezpečné oblasti je vše špatně a hlavně jsou tam uprchlíci! Páchají zvěrstva a jsou nebezpečím pro naši, tak skvělou civilizaci. Jak jsem psal ve svém předešlém blogu, v čele pomyslné kohorty, odvolávající se na pochybnou interpretaci (nejen) českých dějin, stojí historik Vondruška.

Po několika klidných sobotách, se mi opět dostalo výživné masáže z pera výše zmíněného pána o nebezpečí terorismu, islámu, že jak česká, tak i evropská elita je neschopná a celý tento výlev končí vcelku optimistickým konstatováním, že nás čeká zkáza.

Což o to, každý z nás má právo na svůj názor a jeho prezentaci v rámci svého mikrosvěta. Jak už jsem ale zmiňoval, není přípustné, aby člověk, označující se za erudovaného historika, nakládal s fakty tak, že jsou v podstatě tzv. fake news.

Namátkou - Vondruška kritizuje nečinnost a neschopnost politických elit s poukazem na teroristický útok v Barceloně, s tím, že že lítost politiků (i nad jeho hrobem jako případné oběti ataku teroristů) je falešná a že jsme vydáni napospas bestiím. Nevím, ale chce se mi věřit, že nejen politici dané země, ale i celého světa, stejně tak jako celý civilizovaný svět byl nejen šokován, nýbrž plný solidarity a soucitu s oběťmi a pozůstalými.

Dále kritizuje nečinnost orgánů, které nás mají před podobnými útoky chránit a vykonávat prevenci. Dovoluji si upozornit, že valná většina plánovaných útoků bývá zavčas odhalena a pachatelé eliminováni. Toť k oné údajné nečinnosti.

Jako historik Vondruška jistě ví, že islám a Evropa jsou spolu propojeni po staletí. Období vcelku klidné koexistence střídalo období konfrontace. Spojovat terorismus výlučně s islámem je dnes nejrozšířenější a vcelku primitivní hláškou.

Není pravda, že se k nám valí hordy atentátníků z tzv. Islámského státu - většina útoků byla spáchána usedlými, generaci v Evropě žijícími lidmi, kteří bez ostychu užívali západního způsobu života. To že se začali nudit a chtěli se "proslavit", či se nechali ovlivnit radikálními myšlenkami, je věc jiná. Je to spíše otázka vhodnější integrace migrantů, kteří prostě neměli takové štěstí jako my, co se týče místa narození.

Podotýkám, že v každé společnosti se vždy najde několik jedinců, kteří zkazí vcelku příznivý obraz vůči veřejnosti. Ať jsou to katolíci (IRA, skandály v církvi) nebo muslimové. Když jsem byl v Bruselu, navštívil jsem i onu (dnes nechvalně) známou čtvrť Molenbeek. Stejně tak i v Londýně, jsem zde potkal poměrně hlučné a hrozivě se tvářící muže v kaftanech, kteří kamsi a komusi hrozili, popřípadě vylepovali samolepky s radikálními hesly na autobusové zastávky a další plochy ve městě. Za útrpného přihlížení souvěrců, na kterých bylo vidět, že s nimi nejen nesouhlasí, ale také je moc neberou jako součást komunity.

Stejně tak i jsem rád, že v médiích jsou vidět i oni (proklínaní) imámové, kteří jasně deklarují svoji sounáležitost s humanistickým pohledem na svět.

Abych pana Vondušku uklidnil - nemusí se bát, že si atentátníci vyhlédnou jeho (proč?) a že politická elita země bude falešně lkát nad jeho hrobem a neupřímně kondolovat jeho rodině. Jednoduše proto, že dnešní svět je jiný než v představách Vondruškových.

V reálném světě také žijí lvi. Ale víme o nich. Jsou zbaveni bájného mystifikačního oparu a nestraší se jimi ostatní spoluobčany.

A o to tu jde.  

Autor: Jaroslav Franc | pátek 8.9.2017 10:10 | karma článku: 9,07 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Jaroslav Franc

Stařec oře

10.11.2017 v 14:30 | Karma: 13,68

Jaroslav Franc

Ostrůvek negativní deviace

30.7.2017 v 17:04 | Karma: 12,23

Jaroslav Franc

Biker

14.7.2014 v 23:15 | Karma: 8,80